dinsdag 1 september 2015

Zwerfafval


Zwerfafval is een van de grootste ergernissen.
Afval op straat is niet alleen vies, het is slecht voor het aanzien en de beleving van de woonomgeving en veel afval vergaat nauwelijks.

Wat kan je daar aan doe? Om te beginnen zorgen voor voldoende bakken. Maar dan moet je ook weten waar veel zwerfafval is. Door samen te werken met de zwerfvuilambassadeurs en waar mogelijk te komen tot verbeteren. Met de horeca en winkeliers zijn afspraken te maken over het legen van de afvalbakken in de binnenstad.
Maar ook voorlichting en bewustwording zijn belangrijk. Niet alleen waar het gaat over rommel op straat gooien, ook over wat je wel of niet koopt.

Ik besef dat een deel van de problematiek op een hoger niveau ligt. Als het kabinet meegaat met de lobby van de verpakkingsindustrie en het statiegeld afschaft, hebben wij een probleem er bij. Als het kabinet besluit om statiegeld te heffen op blikjes en kleine petflesjes hebben we een oplossing er bij. Zo dicht ligt het bij elkaar…..

 

 
Zwerfafval staat op de agenda van duurzaamheidsplatform. Waarom? Omdat ik er van overtuigd ben dat het oplossen van dit probleem vooral van onderop moet komen. Het gaat primair om het voorkomen dat mensen troep op straat gooien, niet om het opruimen.
Je kunt ook zelf actief meedoen. Elke derde donderdag van de maand. Kijk eens op de website van de zwerfvuilambassadeurs (www.zwerfvuilambassadeurs.nl)