woensdag 24 september 2014

Supporters van schoon


Wist je dat 'vervuiling en zwerfafval' in de top 3 van de Nederlandse ergernissen staat?
Nog los van wat het kost om zwerfafval op te ruimen. 
Een paar jaar geleden is het initiatief voor KeepItCleanDay ontstaan ( www.keepitcleanday.nl ). KeepItCleanDay is een dag waarop we met z’n allen in Nederland het zwerfafval opruimen. Deze dag wordt gehouden op de 3e vrijdag in september. Jenaplanschool Klavertje 4 doet actief mee. Zij zijn 'supporters van schoon'. Met de kinderen uit de klas van Jeroen Kramer, groep 3-4 (De Korenbloem) hebben we een stuk van de wijk Klein Hekendorp opgeruimd. De kinderen maakten er een sport van en verzamelden binnen een half uur acht zakken vuil! Lege blikjes, petflesjes, chipszakken, verpakking van snoep, plastic zakjes. Bizar wat er zomaar op straat wordt gegooid.Groep 3-4 Klavertje 4 - Supporters van schoon.

Opruimen is mooi, maar bewustwording nog veel belangrijker. Als je geen rommel op straat gooit, hoef je het ook niet op te ruimen. En de stad ziet er netter uit. De kinderen van meester Jeroen weten dat nu. En dat is de grootste winst. 

dinsdag 2 september 2014

HEMA

Vrijdag 29 augustus was een heugelijke dag voor Oudewater. Met de komst van de HEMA heeft het winkelaanbod in de binnenstad er eindelijk weer een echte publiekstrekker bij.
Iedereen weet dat sinds het vertrek van de Golff uit de binnenstad, alweer ruim 10 jaar geleden, het niet echt goed gaat met het winkelaanbod. Diverse winkels moesten hun deuren sluiten, denk aan de verswinkel van Jongerius, de groentezaak van Wim Duits, boekhandel Karssen en de elektrowinkel van Dorp.
Gelukkig zijn er ook wel een paar mooie zaken bij gekomen, zoals Hans van Groeningen, Styled by Jacq en Hocus Pocus. Maar toch is het vaak te stil in het centrum. Het kan haast niet anders of door de komst van de HEMA zal er weer meer loop naar de stad komen.
Ondernemer Rick van der Weijden heeft in het oude pand van Faay een mooie, ruim opgezette winkel gemaakt. Met een Oudewaterse bedrijfsleidster en veel Oudewaterse medewerkers zorgt de HEMA ook voor nieuwe banen. In het eerste weekend was het meteen lekker druk. Hopelijk zal de aantrekkende werking van de HEMA ook een positief effect hebben voor de andere winkels.
Afgelopen vrijdag mocht ik samen met burgemeester Pieter Verhoeve en voormalig wethouder Jan Wouter van Wijngaarden de officiele opening verrichten. Graag gedaan, maar als er één persoon was die dit eigenlijk had moeten doen was het Tim Smelik. Ere wie ere toekomt. Hij bedacht in 2007 als wethouder het schuifplan met de C1000 (Jumbo), Faay en de HEMA. 

Vervolgens genoten van de tweede editie van 'Pracht aan de gracht'. Een prachtig evenement, met een ijzersterk concept. Als de organisatie dat weet vast te houden heeft Oudewater er een blijvertje bij. Met de sponsoring van de Rabobank en de HEMA is dat voor de eerste drie jaar zekergesteld.