zondag 17 augustus 2014

Bijtanken.....en inspiratie opdoen

Iedereen moet dat van tijd tot tijd. Bijkomen van alle drukte, lekker uitrusten en nieuwe energie opdoen. 
Wij hebben dat deze vakantie gedaan in Italie, om precies te zijn in Valle d'Aosta. Bij de meeste Nederlanders onbekend, maar dit is het uiterste noordwesten van Italie, ingeklemd tussen Frankrijk en Zwitserland. Een prachtig, nog relatief ongerept gebied in de bergen. Wij kampeerden met ons tentje niet ver van de grote St. Bernardpas. Je kunt daar echt fantastisch wandelen, met altijd uitzicht op hoge besneeuwde toppen als de Gran Paradiso, Mont Blanc (Monte Bianco), Matterhorn (Cervina) en Gran Combin. Na uren lopen neervallen in een berghut voor goede koffie (dat kun je wel aan de Italianen overlaten), een bord pasta of polenta. En af en toe pak ik de racefiets. Voor mij is klimmen in de bergen het ultieme wielrennen. 

Waarom vertel ik dit? Een van de redenen is dat ik toch wel een aantal dingen heb gezien die mij inspireren en die ik mee terug neem naar Oudewater. Bijvoorbeeld hoe de mensen daar zich heel erg bewust zijn van de onvervangbare waarde van het landschap, de natuur en de oude dorpjes. Hoe de bewoners van die dorpjes, hoe klein ook, trots zijn op wat ze te bieden hebben voor bezoekers en hoe zij daarbij de eigenheid benadrukken. Maar vooral hoe men ook zuinig is op die kwaliteiten. Hoe men zich bewust is dat je met het aantasten van het landschap of het karakter van de oude dorpjes ook de unieke waarden en dus de drager van het toerisme, in het geding brengt. 

Wat absoluut ook opvalt is de manier waarop alles op een hele goede manier ontsloten is voor bezoekers: goede kaarten, eenvoudige maar duidelijke foldertjes met routes en informatie. En uiteraard de bewegwijzering: simpel en doeltreffend. Richtingbordjes, alleen waar noodzakelijk, en met aanduiding van de afstand in tijd. En verder wat verfstrepen als markering. Werkt perfect en kost weinig. Informatie is overal te verkrijgen, bij de Ufficio del Turismo, de camping, de bar-ristorante, en de rifugio's. Of simpel in een getimmerd bakje op de P bij het begin van een wandelpad. 
Simpel en doeltreffend 
Mijn indruk is dat er vooral wordt geinvesteerd in de dingen waar het echt om gaat: wandelpaden, bewegwijzering, de oversteek van bergbeekjes, hier en daar kettingen en kabels voor de veiligheid. Laat ik het maar duidelijk stellen: aan een duur kunstobject als 'markeringspunt' bij een parkeerplaats heb je als recreant niets.